Mjesta na Dugom otoku
 
Zaglav
Mjesto 3 km zapadno od Sali, smješteno je pretežnim dijelom na zaravni iznad uvale Triluke. U posljednje vrijeme Zaglav se sve više "spušta" na more. Naselje se spominje u 15. st., iz kog vremena potječu franjevački samostan i crkva Sv. Mihovila. Danas je Zaglav jako prometno i tranzitno čvorište, u njemu se nalazi dobro zaštićeno trajektno pristanište, benzinska crpka.
Žman
Naselje smješteno iznad i u maloj uvali Žmančica. Pod nazivom Mežano prvi se put spominje u13. st. Ima nalaza iz prethistorijskog i rimskog doba (kamena sjekira, grobovi s natpisima i dr.) Iz istog razdoblja datira i župna crkva Sv. Ivana. Žman je mjesto vrijednih i umješnih poljodjelaca. Ima vrlo plodna polja (Velo i Malo jezero) bogato vodom. Razvijeno je i vinogradarstvo, povrtlarstvo i druge kulture. U mjestu postoji opća ambulanta i pošta,dvije prodavaonice, i jedna gostionica. Ispred mjesta smjestila su se dva slikovita otočića, Krknata i Vaka.
Luka
Mjesto smješteno na sjevernoj obali otoka podno najvećeg otočkog brda (Vela Straža, 338). Luka se nekada, prema crkvi Sv. Stjepana, zvala Sustipanja Luka. Smještaj mjesta je gotovo idealan, zaštićeno je od svih vjetrova te čini vrlo siguran "porat". U blizini mjesta otkrivene su tri spilje s velikim dvoranama i bogatim spiljskim ukrasima. Mjesto je idealno za goste koji u miru žele uživati u hladovini maslina i kristalno čistom moru.
Savar
Mjesto u središnjem dijelu otoka, nadomak istoimene uvale. Spominje se u 13. stoljeću. U uvali je otočić, sada nasipom spojen s kopnom i na njemu crkvica Sv. Pelegrina iz 1300. godine. Iz te je crkve kasnije prenesena barokna krstionica s glagoljskim natpisom u župnu crkvu koja potječe iz 1670. godine. Nekada je u Savru bio samostan pustinjaka Sv. Antuna opata sa crkvom Sv. Andrije, ali je početkom 16. st. napušten.
Brbinj
Mjesto okruženo borovima i maslinicima smješteno između dvije slikovite uvale. Spominje se potkraj 12. st. Iznad mjesta nalazi se Ilirska kamena gomila. U Brbinju je izgrađeno trajektno pristanište što je pored prirodnih privlačnosti i ostalih pogodnosti (pošta, gostionica i dr.) jedan od preduvjeta za brži razvoj turizma.
Dragove
Mjesto je smješteno na brežuljku 4 km jugoistočno od Božave. Ispred sjeveroistočne obale otočići su: Tatišnjak, Veliki Planatak, Mali Planatak te Magarčić, a ispred jugozapadne obale niski otočić Mežanj s pješčanim žalom.Okolica je naseljena već u antičko doba, rimski ostaci podno brežuljka Dubravica, hrvatsko se naselje spominje u pisanim spomenicima od 14. st. Župna crkva Sv. Leonarda sagrađena je 12./13. st. Na istaknutom položaju s kojeg se pruža lijep pogled na okolicu crkve je Gospe od Dubravice koja se spominje od 15. st.
Božava
Mala pitoma luka na zapadnom dijelu otoka, smještena uz omanje Božavsko polje. Još u doba Ilira u blizini mjesta postojala su dva utvrđena naselja (ostaci suhozidnih bedema), kao i ostaci rimskih građevina na istim naseljima. Prema nekim nalazima na položaju Šipnata, pretpostavlja se da su Slaveni ondje osnovali svoje naselje već u devetom stoljeću. Inače Božava se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1327. god. pod nazivom Bosane. I za župnu crkvu se pretpostavlja da potječe iz 9. st., kao i za crkvu Sv. Nikole na groblju (9/10.st). Uz pojedine kuće pokraj obale vide se kamenom obzidana dvorišta s puškarnicama za obranu od gusara u 18. st.
Soline
Jedno od starijih mjesta na otoku. Spominje se već u 12. st. Smješteno je u dubokom zaljevu Solišćica, u kome su od davnina bile solane pa je po tom zaljevu Soline i dobilo ime. Crkva Sv. Jakova sagrađena je u 15. st., u narednom stoljeću je pregrađena, a u 19. st. obnovljena. Južno od sela s "donje" srane otoka prema pučini nalazi se lijepa pješčana uvala SAHARUN. Okružena šumom, vrlo je privlačna meta za kupače.
Veli Rat i Verunić
Dva mala, prelijepo smještena naselja na krajnjem, sjeverozapadnom dijelu otoka. Nalaze se, svako sa svoje strane, na obali uvale Čuna, koju uski kanal spaja sa zaljevom Pantera. Ovo je područje naseljeno u rimsko doba. Veli Rat se prvi put spominje 1327. god. od kada vjerojatno potječe i crkva Sv. Ante (kasnije pregrađena). U Veruniću je barokna crkva Gospe od od Karmena iz 1679. god. Cijeli ovaj kraj je bogat ribom, pogodan za nautički turizam, a borovi, pješčana žala, nenarušena priroda i sav taj sklad mora, zemlje i neba kao magnet djeluje na posjetitelje.
Zverinac
Malo mjesto smješteno na jugozapadnoj obali istoimenog otočića dugog šest, a širokog oko jedan kilometar. Otok se nalazi nedaleko od sjeveroistočne obale Dugog otoka, takoreći "preko puta" Božave. On i administrativno pripada dugootočkoj općini. Spominje se, inače, prvi put 1421. god. pod imenom Suiran. Od 16. st. otok je bio posjed zadarskih plemićkih obitelji. Još danas se u mjestu Zverinac nalazi barokna palača obitelji Fafogna iz 1746. Ima i ostataka iz rimskog doba. I na Zverincu, kao i na cijelom ovom području, razvija se nautički turizam.
Položaj svih mjesta možete vidjeti na karti Dugog otoka.
Sali-Dugi otok (Croatia)