TELAŠĆICA-Park prirode
Veličanstveni kompleks Parka prirode TELAŠĆICA prostire se na 70 četvornih kilometara. Središnjim dijelom dominira zaljev Telašćica, dug 8 200 metara (slika ljevo).
 
 
Zaljev je jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, sa 25 uvala, pet otočića, obalom dugom 68 kilometara i posebnim prirodnim fenomenom- slanim jezerom MIR(slika desno).
 
Iz modroga mora prema zlatnom usijanju sunca streme vrtoglavi klifovi visoki i do 166 metara i štite zaljev od bijesa valova sa otvorenog mora.
 
 
Ulaz u zaljev okružuje 14 većih i manjih otoka nad kojima, već gotovo dva stoljeća, bdije svjetionik na samotnoj hridi. Uokolo su pitoma krška polja i uzvisine, bujna mediteranska vegetacija s 300 vrsta biljaka, te podjednako bogata fauna (Park je i stanište muflona). U moru živi 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta među kojima je jedna od interesantnijih nedavno pronađena spužva mesojed (Azbesto-pluma hypogea).
 
Što god da očekujete od susreta s Telašćicom, bit ćete nespremni i ustuknut ćete pred njezinom surovošću i spokojem nedirnute prirode, ... od Iskona.
Nijedna Vas riječ na to ne može pripremiti; Telašćica je "zamišljena" da izazove strahopoštovanje i poniranje u najljudskije u svakome od nas, ono što nam tako često nedostaje u našim "sređenim" životima, što ne znamo imenovati, ali nepogrešivo prepoznajemo kad nas na to "nagna" neki od grandioznih prizora što su nam darovani od veličanstvenog Umjetnika!
Brojni znanstvenici pokušavaju "ukrotiti" Telašćicu, "riješiti" je svojim brojkama, oznakama, pretincima,... Ali Telašćicu treba, prije svega doživjeti. Tada ćemo je početi znati i tada, možda, stječemo "pravo" zavirivati u njenu intimu, otkrivati njezine tajne,... Kad je jednom doživite, ... ma tu već prestaje svaka faktografija, a glavnu će riječ preuzeti očaranost i... neke vrste, ljubav!
 
Sali-Dugi otok (Croatia)