Planinarstvo na Dugom otoku

Rasprave o privredi i turizmu na otoku. Što napraviti da nam bude bolje, produžimo turističku sezonu .....

Moderator: Kastic Goran

trinity

Post by trinity »

Poštujem sva mišljenja pa tako i tvoje iako se ne slažem u potpunosti s njim.Dugi otok nema potencijal kojeg posjeduje Španjolska i zapravo nam ne treba jer mi imamo druge blagodati,nadasve mir i tišinu.Promocija turizma leži u ponudi koju mi osobno kreiramo a sama ponuda privlači onu vrstu ljudi koji ako žele Havaje neće tu doći.U cijelom ovom razgovoru treba zapravo sagledati sva mišljenja tj.da mladi koji su odlučili ostati ovdje sjednu i naprave plan sebi i otoku u korist a da pritom ne naruše kulturnu i prirodnu ljepotu otoka.Ako malo i proučiš zakone vidjet ćeš da nije lako sve to isposlovati jer ipak tu je i park prirode koji ima poseban pravilnik ponašanja unutar njegovog gabarita.Na isti način se može i cijeli otok sagledati pa se turistička ponuda osmisli da upravo taj aspekt,mira tišine i čistog mora ostane nedirnut a da se istakne povijesno-kulturološki značaj otoka.S obzirom da se osobno ne poznajemo te neznam koje si struke po zanimanju, neznam koliko možeš sagledati mojim očima ovu temu.Ipak zahvaljujem na mišljenju jer cijenim tuđe savjete.
tpavli24

Post by tpavli24 »

Nakon dužeg vremena pročitao sam postove i zadovoljan sam onim što sam "zakuhao" :D
Lijepo je pročitati riječi diskusije o turističkoj problematici, ali bi odgovorni
za promidžbu otoka svi zajedno trebali znati, što mogu ponuditi posjetiteljima.
Mi možemo samo predložiti, a dalje :roll: U međuvremenu razgovarao sam sa štovanim stručnjakom iz područja speleologije, dr. Srećkom Božičevićem, koji mi je rado odgovorio na neka pitanja o Strašnoj peći, speleološkom objektu, i, potrudio se da mi nabavi neka starija izdanja o samom objektu.
Objekt se spominje još davne 1898. godine u zadarskim novinama "Il Dalmatia", ali samo kao nepoznata. Kasnije spominje ju D.Hirc u knjizi
"Prirodni zemljopis Hrvatske", iz 1905.godine i da je divlje i strašne romantike! Kasnije spominje ju i dr. J.Poljak (1930.godine?) i da je to tipično razvijena spilja sa svim spiljskim oblicima na Dugom otoku, dok su ostale obične potkapine manjih dimenzija!
Posebno je interesantan prikaz (prvog opisanog?) organiziranog posjeta izvjesnog gosp. Mirka Malez, koji je vršio geološka ispitivanja zadarskih otoka. Tako je odlučio, da s otoka Iža krene na Dugi otok, pa su običnim čamcem prevezli se na Ravu, gdje su trebali boljim čamcem na Dugi otok, ali njega nije bilo, pa su "potegnuli" svojim prema Velom Žalu na Dugom otoku i nešto južnije usidrili se u jednom zaljevu. Iz tog mjesta stigli su do Strašne peći, gdje se ukazao otvor širi od 6 m, a visine preko 4 m. Da su nekada bila ti i željezna vrata a za njihovog posjeta ih nije bilo! Apsolutna ndmv otvora da je 65 m a dljina isto toliko.Ima prekrasnih sigastih tvorevina, ali i opasnih ponora, pa ne bi bilo preporučljivo ulaziti nepripremljenim i neiskusnim, nego u pratnji iskusnih speleologa. U spilji da ima dosta divljih golubova a temperatura je ljeti unutra samo oko 12 stupnjeva, dok je istovremeno (u srpnju!) vani bila
35 stupnjeva u hladu :shock: Po sastavu, da je vrlo stara. Eto, toliko saznanja o toj špilji.
Svakako, da ima dosta znatiželjnih turista, koji bi rado došli makar se i naviriti u špilju, pa bi bilo dobro, da se odgovorni zainteresiraju da se ona primjerno zaštiti i da dođe do mogućnosti, da se organizirano može razgledati.
Tome u prilog ide i činjenica, da od ceste nekadašnjeg kamenoloma i njemu nasuprot mobitelskog repetitora gledajući prema Ravi, vodi markiran planinarski put na Orljak, jedan od tri vrha, koji su na lijepoj visoravni, kao zadnji od šest vrhova u nizu, počam od vrha Vela straža, pa prema sjeveru (druga dva Šišljevica i Kolac). To je sada zamjenski vrh kao kontrolna točka najvišeg otočkog vrha, Predlažem, da se osim tog puta premarkiraju pristupi na dva spomenuta okolna vrha, a zatim, da se razmisli i pristup s te strane prema Strašnoj peći. Bilo bi dobro, ako se to želi napraviti da mi se javi, da se dogovorimo, da stručno, u okviru djelovanja Hrv.pla.saveza, napravimo turističku atrakciju na Dugom otoku. Da ima još podloge nekih saznanja, ali o tome
kasnije... :wink: :wink: :D
Guest

Post by Guest »

Na Dugom otoku je bilo kakav projekt vrlo teško pokrenuti jer onaj koji ga pokræe mora sve sam napraviti. Ja za sad u projektu osnivanja Zavièajnog muzeja napredujem ali vrlo sporo jer ga sama guram.
Na temu planinarstva sam za to,jer fali ovdje na otoku neka aktivnost poput biciklizma i sl.ali vezano uz speleološke objekte moram ipak reæi ne. Prvo jer su oni dijelom zaštiæeni, drugo zato jer nisu istraženi a posjeduju arheološki potencijal.
Smatram da bi se prvo trebala uraditi karta speleoloških objekata, zatim se trebaju istražiti, od strane arheologa i znanstvenika na polju flore i faune. A kad se utvrdi slika ( povijesna,arheološka, faunistièka itd. ) odreðenog objekta , tek onda takav objekt može dobiti funkciju turistièkog objekta i služiti svrsi poput planinarenja.
Upravo radi niza takvih pozicija na Dugom otoku, pokušavam u suradnji s kolegicom pokrenuti instituciju muzeja koji bi obavljao istraživanja ( prirodoslovna i arheološka ) te bi takve pozicije tj.lokaliteti bivali otvoreni za širu javnost i služili kao moguæa turistièka atrakcija.
tpavli24

Post by tpavli24 »

[quote="Anonymous"]Na Dugom otoku je bilo kakav projekt vrlo teško pokrenuti jer onaj koji ga pokrće mora sve sam napraviti. Ja za sad u projektu osnivanja Zavičajnog muzeja napredujem ali vrlo sporo jer ga sama guram.
Na temu planinarstva sam za to,jer fali ovdje na otoku neka aktivnost poput biciklizma i sl.ali vezano uz speleološke objekte moram ipak reći ne. Prvo jer su oni dijelom zaštićeni, drugo zato jer nisu istraženi a posjeduju arheološki potencijal.
Smatram da bi se prvo trebala uraditi karta speleoloških objekata, zatim se trebaju istražiti, od strane arheologa i znanstvenika na polju flore i faune. A kad se utvrdi slika ( povijesna,arheološka, faunistička itd. ) određenog objekta , tek onda takav objekt može dobiti funkciju turističkog objekta i služiti svrsi poput planinarenja.
Upravo radi niza takvih pozicija na Dugom otoku, pokušavam u suradnji s kolegicom pokrenuti instituciju muzeja koji bi obavljao istraživanja ( prirodoslovna i arheološka ) te bi takve pozicije tj.lokaliteti bivali
tpavli24

Post by tpavli24 »

tpavli24 wrote:
Anonymous wrote:Na Dugom otoku je bilo kakav projekt vrlo teško pokrenuti jer onaj koji ga pokrće mora sve sam napraviti. Ja za sad u projektu osnivanja Zavičajnog muzeja napredujem ali vrlo sporo jer ga sama guram.
Na temu planinarstva sam za to,jer fali ovdje na otoku neka aktivnost poput biciklizma i sl.ali vezano uz speleološke objekte moram ipak reći ne. Prvo jer su oni dijelom zaštićeni, drugo zato jer nisu istraženi a posjeduju arheološki potencijal.
Smatram da bi se prvo trebala uraditi karta speleoloških objekata, zatim se trebaju istražiti, od strane arheologa i znanstvenika na polju flore i faune. A kad se utvrdi slika ( povijesna,arheološka, faunistička itd. ) određenog objekta , tek onda takav objekt može dobiti funkciju turističkog objekta i služiti svrsi poput planinarenja.
Upravo radi niza takvih pozicija na Dugom otoku, pokušavam u suradnji s kolegicom pokrenuti instituciju muzeja koji bi obavljao istraživanja ( prirodoslovna i arheološka ) te bi takve pozicije tj.lokaliteti bivali
Sve je to u redu! Problem je uočen, jer se znatiželjnici kreću po nepoznatom terenu i može doći do gubljenja takvih osoba. Takvi su dobili obavijest, da se spomenuti objekt tu negdje nalazi, i oni traže i traže... :shock: A što kada ga netko pronađe i bude na divlje takav objekt metom znatiželjnih, bez znanja mjerodavnih na otoku?
Htjelo se samo pomoći, da se takav makar jedan objekt uredi i približi znatiželjnicima, koji bi mogao biti lako pristupačan,glede obostrane koristi :D !
Guest

Post by Guest »

ma da , evo opæina je dobila 500000 kn za ureðenje staze do Strašne peæi i sve ja to kužim al npr. jedan vrtiæ za djecu veæ godinama jedva da se nazire. Zatim sve ono èim opæina raspolaže a koristi nema veze s pameæu. Uvijek su prijeèi osobni interesi na uštrb veæine.
Kad se pita npr. za dvi ljuljaèke jednu pjeskulju i tobogan pada im mrak na oèi a to košta cca.1o-15 tisuæa kuna. a vamo s druge strane dobiju 500000 kn za ureðenje staze a vjerujem da pola tih novaca tko zna gdje æe završiti.
Ja sam za promjene i pametne ideje koje æe koristiti cijeloj zajednici ali smatram da bi se mladi trebali udružiti u sprovoðenju istih jer ovako nikad na zelene grane.
Guest

Post by Guest »

hm, da dugo je trajao lanac tj.rampa kao prilaz k peæini ....
tpavli24

Kada ce biti gotov put do spilje Strasna pec?

Post by tpavli24 »

Tko bi rekao, da na Dugom otoku ima toliko puno speleoloških objekata!?
A sada se vec priprema navodno izgradnja puta do te špilje? Pa i nije to loše, ako bi bio put, jer nisu svi planinari i vicni hodanju po oštrom kamenju. Bitno je, da se dogodi nešto novo i dobro!
tpavli24

Post by tpavli24 »

[quote="tpavli24"] Da, na Dugom otoku ima puno speleoloških objekata!
A sada se vec priprema navodno izgradnja puta do te špilje? Pa i nije to loše, ako bi bio put, jer nisu svi planinari i vicni hodanju po oštrom kamenju.
A za planinare i one vicnih hodanju po bregovitim terenima, biti ce pravi mamac za posjet necem novom!
tpavli24

Otvorena špilja Strašna peć?

Post by tpavli24 »

Čuo od prijatelja, da je napravljen put, da je špilja otvorena i sl. :D Tko zna nešto više o toj lijepoj novosti?
Post Reply