ironija kapitalizma

Opće rasprave o Salima i Dugom otoku, našoj stranici (pohvale, prijedlozi, kritike) .....

Moderators: Kastic Goran, drobeli

Post Reply
smat

ironija kapitalizma

Post by smat »

Tribate viti svako jutro scenu ka se dogaða na saljskoj rivi ka doðe hidrogliser! Po prilici to izgleda ovako. Iskrca se,jedno, 20 ljudi iz grada i greju raditi u bivšeg Mardešiæa,a jedno duplo vise saljanov ki su radili tamo gre u grad na biro(zavod za zapošljavanje). E, sa se ja pitan di je tu logika!? Èa tomu mamlazu iz Adrije ni jeftinije zaposliti ljudi iz Sali ili iz našega školja nego plaæati zadranima prevoz svako jutro. Ima toga još ali je previše škakljivo da bi se iznilo u javnost. Dijagnoza: privredni kriminal.
Guest

kapitalizam

Post by Guest »

a sta kazete na ovo,zar talijan,svaba,madjar,SLOVENAC vridi vise nego HRVAT????..Dodjes na sali i cut mozes samo strane jezike,niko neprica hrvatski,SAMI STE SKRIVI-kad dojde stranac pricaj hrvatski,zar saljani moraju znat po 6-7 starnih jezika??..Po cem je talijanski vridniji od hrvatskog?..Oni koji se bave turizmom liti,nece iznajmit sobu hrvatu,zato jer on ima KUNE,vec ce iznajmit svabi koji ima eure...
ma samo mi je za sto na otok dolaze stranci koji ce ga unistit..
drobeli2
Liječeni alkoholičar

Re: kapitalizam

Post by drobeli2 »

Anonymous wrote:a sta kazete na ovo,zar talijan,svaba,madjar,SLOVENAC vridi vise nego HRVAT????..Dodjes na sali i cut mozes samo strane jezike,niko neprica hrvatski,SAMI STE SKRIVI-kad dojde stranac pricaj hrvatski,zar saljani moraju znat po 6-7 starnih jezika??..Po cem je talijanski vridniji od hrvatskog?..Oni koji se bave turizmom liti,nece iznajmit sobu hrvatu,zato jer on ima KUNE,vec ce iznajmit svabi koji ima eure...
Prije svega ovo nikako nije odgovor na gornju poruku.

A kad veæ imate nešto za reæi, bilo bi ljepo predstaviti se! Ako se sramite da Vaše ime stoji uz Vašu poruku, onda razmislite koliko znaèenje ima Vaša poruka.

I dajte molim Vas proèitajte Vašu poruku još jednom, jel Vi znate što ste htjeli reæi?

Još nešto, os sad æu poruke koje su poslane anonimno a imaju bilo kakav uvredljiv sadržaj brisati bez razmišljanja.

Dado
Kate

Post by Kate »

Smat, u potpunosti razumijem što želiš reći, otužno je kako je Mardešić-story završila.
Al' to je dio puno puno šireg problema, takve stvari postale su naša svakodnevica, i ne samo na otocima. Otoci su, šatro, područja od posebne državne skrbi, zamisli kak' je onda tek na područjima koja to nisu!, jedino još ima nešto posla i života u Zagrebu, al' malo nas je previše da bi svi stali i u taj Zagreb. Il' nemaš šta radit' il' s magisterijem primaš poruke nekom liku što se potpisuje tiskanim slovima i ne zna koji je glavni grad Mađarske ... Ak' imaš m... i pokreneš nešto svoje, popapaju te ak' nisi član prave 'sekte' ... Sve u svemu, very perspektivno, 's faksa u inozemstvo'.

A onaj lik što ni sam ne zna što bi rekao i što zapravo misli, daj čovječe zbroji se.
Postoji nešto što bi se jezikom koji i ti razumiješ nazvalo 'zakon tržišta', vrlo je jednostavno, ponuda i potražnja, ak' Euro vrijedi više, ima li mjesta dvojbi. Uostalom, ja radim za kune i nikad nisam primjetila da na Otoku vrijede manje od Eura, pitanje je samo kol'ko kuna imaš, i to je savršeno logično, na Otoku ili bilo gdje drugdje. Turizam je ipak i prije svega bussines, ljudima je to kruh, ne hobi.
A strani jezici, halo! ljudi se bave turizmom, strani jezik im je elementarno 'sredstvo rada' ili bi ti bilo draže da turistu ne znaju objasnit' gdje da potroši Eure/kune/what ever?!

E pa ljudi, pozdrav svima, Kate

PS. Sigurno će bit' bolje, samo da nam ne krepa magare dok ga naučimo živjet a ne jest. :wink:
Marta

Post by Marta »

Pa dobro, Dado, koji ti je vrag! Èovjek ima pravo da kaže što god hoæe, za to forumi i služe! :x Baš si me iživcirao! I šta si onda stavio opciju anonimnosti, ako se svi trebaju predstavit! Ako æeš napadat svakog tko se ne predstavi ili tko napiše nešto "ružno" forum æe ti zamrijet!
By the way, meni je jasno što je èovjek htio reæi, jer su mi prijatelji ( više njih ) doživjeli neugodnosti, a sad da li je to zato što su pliæeg džepa ili zato što su turisti uopæe, to je manje važno!
Jedino što stoji je da je èovjek fulao temu. A sad ak me hoæeš brisat, samo daj, ali æu se iduæi put javit sa detaljnijim opisom "gostoljubivosti" pa ti vidi :evil:
Ma, dobro, neæemo se sad prijetit, jer to nije lijepo, ima na Dugom otoku puno dobrih ljudi i ja osobno nisam doživjela ništa ružno (ako i jesam, takve stvari je bolje zaboravit), ali mislim da smo i ti i ja svjesni da se neki puta domaæi odnose jako ružno prema našim turistima. Bilo kako bilo, ja mislim da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje!
Kate

Post by Kate »

kad nesto imas za rec', treba imat m... pa rec' i svoje ime
pogotovo, kad ides nekog prat'
Guest

Re: kapitalizam

Post by Guest »

Anonymous wrote:a sta kazete na ovo,zar talijan,svaba,madjar,SLOVENAC vridi vise nego HRVAT????..Dodjes na sali i cut mozes samo strane jezike,niko neprica hrvatski,SAMI STE SKRIVI-kad dojde stranac pricaj hrvatski,zar saljani moraju znat po 6-7 starnih jezika??..Po cem je talijanski vridniji od hrvatskog?..Oni koji se bave turizmom liti,nece iznajmit sobu hrvatu,zato jer on ima KUNE,vec ce iznajmit svabi koji ima eure...
Odgovor ''anonymous"

Ja se slazem sa vasim misljenjem. posto sam imala iskustvo sa domacima,koji se drze turizmom.Ja sam poslala nekoliko email rezervacija pitanja na Hrvatskom i nisam nikad dobila odgovor a onda sam e mail na engleskom i odgovor sam dobila hitno.Posle toga nisam ni zelila stati kod privatnika,posto oni ne postivaju svoj narod.Zelila bih da oni odu ziviti u inozemstvo,pa ce viditi kako ih stranci odbacuju u smece. Bolje da se drzite jedan do drugoga neiskusni tovari. Kad idem u restoran ja govorim hrvatski a konobari mi odgovaraju engleski.Nije li to razlog da se ne vratim natrag kao gost.
Fr3aK

He he he....

Post by Fr3aK »

.... no comment ....
Guest

Post by Guest »

drobelli...oklen si ti rodom..
tko na otoku zivi od turizma SALJANI?...ili stranci
na otoku samo mozes nac sobe kod stranaca,domaci ljudi jako malo...
za 10 godina slovenci i ostali ce vas istrebit....
matora is slovenije iznajmljuje apartmane tri mjeseca uzme 3000 eura i ode ca i tako nagodinu ...a koliko ih je ?
kad bi ja dosa na otok duplo bi platio nekom saljaninu nego strancu ,zanimam me kako vi gledate na njih ,koji uzimaju novce od turista , iskoristavajuci Sale i lipotu te ujesen pravac u svoj kraj...pozdrav
Post Reply