Najčišće more Mediterana

Rasprave o privredi i turizmu na otoku. Što napraviti da nam bude bolje, produžimo turističku sezonu .....

Moderator: Kastic Goran

Post Reply
Kate
Posts: 19
Joined: Sun Feb 09, 2003 12:53 pm
Location: Zagreb
Contact:

Najčišće more Mediterana

Post by Kate »

Jučerašnja (14/3/04) Slobodna donosi:

Hrvatski Jadran najčišće more Mediterana
ADAC je u subotu, na štandu Hrvatske turističke zajednice, na Svjetskoj burzi turizma u Berlinu potpisao novi ugovor o kontroli uzoraka mora s direktorom HTZ-a Nikom Bulićem


BERLIN - Hrvatski Jadran i u prošloj je godini bio najčišće more Mediterana, što su pokazale vrlo stroge i opsežne kontrole uzoraka mora od Umaga do Dubrovnika tijekom četiri mjeseca pune turističke sezone. Veliki je to adut hrvatskog turizma i za ovu turističku sezonu, jer je želja prosječnog Europljanina sve češće izražena prema odmoru u očuvanoj okolini i uživanju u čistom moru — kazao je Marc Stich, potpredsjednik ADAC-a, najvećeg njemačkog automobilskog kluba, koji okuplja oko 15 milijuna članova.
ADAC je u subotu, na štandu Hrvatske turističke zajednice, na Svjetskoj burzi turizma u Berlinu potpisao novi ugovor o kontroli uzoraka mora i za ovu godinu s direktorom HTZ-a Nikom Bulićem. Ugovorom je predviđeno uzimanje čak 800 uzoraka morske vode na cijeloj obali i to od 1. svibnja do 31. kolovoza, a analize će se raditi u suradnji s hrvatskim hidrografskim institutima. Rezultati analiza vrlo brzo su dostupni svim članovima ADAC-a koji takve podatke uzimaju kao ključne kod odabira mjesta odmora.
Naime, kako je tom prilikom kazao Marc Stich, časopis ADAC-a Motorwelt koji se tiska svakog mjeseca u 12,9 milijuna primjeraka i kojeg čita oko 70 milijuna Europljana, stalno informira sve svoje članove o rezultatima analize čistoće mora u čemu Hrvatska uvijek rezultatima prednjači. Osobito se njemački gosti, kako kaže gospodin Stich, zanimaju za sportove na moru, te posebno ronjenje za koje je osnovni preduvjet čisto more i očuvano podmorje, čega u Hrvatskoj, kazao je, ne nedostaje. I u 2003. godini na cijeloj obali Jadrana, prema stručnim analizama ADAC-a, nije bilo niti jedne crne točke, što znači da je hrvatsko more jedino koje ADAC analizira na Sredozemlju tijekom cijele sezone kupanja bilo uvijek apsolutno sigurno za sve kupače.
Informacija o tome objavljena je i u ožujskom broju Motorwelta u kojemu se pod naslovom "More nikad čišće" posebno apostrofira upravo ta prednost hrvatskog turizma. Budući su članovi ADAC-a vlasnici automobila, a takvih čak 90 posto stiže u Hrvatsku s vlastitim prijevozom, to će im informacije o novih 209 km hrvatskih autocesta, koje će do kraja lipnja biti puštene u promet, biti od izuzetne važnosti.
— Lanjske godine je oko 1,3 milijuna Nijemaca u Hrvatsku stiglo cestovnim putem, a vjerujem da će ih ove godine biti čak i više, jer je Nijemcima izuzetno važno imati dobru infrastrukturu i kvalitetnu uslugu na putovanju. Lanjske godine naši gosti vratili su se iz Hrvatske zadovoljni, a jedine primjedbe koje smo čuli odnosile su se na povećane cijene koje nekad nisu imale uporište u povećanju kvalitete. Vjerujem da ćete ove godine za svaki euro više koji Nijemci plate u Hrvatskoj na odmoru imati vrlo jako i profesionalno obrazloženje — upozorio je tom prilikom potpredsjednik ADAC-a.
Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić dogovorio je tom prilikom i kontinuiranu razmjenu informacija o završetku pojedinih dionica autoputa u Hrvatskoj, koje bi odmah bile plasirane preko web stranica ADAC-a i na taj način dostupne milijunskom njemačkom tržištu. Osim toga, u jednom od sljedećih predsezonskih brojeva tog glasila objavit će se u organizaciji HTZ-a i ADAC-a opširna informacija o servisnim informacijama koje autogosti mogu dobivati na telefon tzv. Hrvatskih anđela koji će i u ovoj godini biti na usluzi svim našim gostima.
Kastic Goran
malo ćaknut
Posts: 180
Joined: Fri Nov 14, 2003 7:11 am
Contact:

hej...

Post by Kastic Goran »

...znaš gdje je najčišće more na Jadranu ???
Jučer sam ga vidio, tamo gdje je zabranjeno, na malom otoku zvanom - Vanga - u Brijunskom arhipelagu...
na otoku na kojem borave samo predsjednici...i to par dana u godini.
Pohvalit ću se i time da sam pio rakiju od mandarina sa Vange i to ni manje ni više nego u čuvenom Titovom vinskom podrumu....
koga zanimaju detalji - nek se javi
jedno je sigurno, priroda je nevjerovatna a more djevičanski čisto i lijepo
FlemA
Posts: 31
Joined: Mon Feb 17, 2003 1:59 pm
Location: Sali
Contact:

Re: hej...

Post by FlemA »

Kastic Goran wrote: Pohvalit ću se i time da sam pio rakiju od mandarina sa Vange i to ni manje ni više nego u čuvenom Titovom vinskom podrumu....
koga zanimaju detalji - nek se javi
Napiši ku pričicu i o tomu :wink:
Kastic Goran
malo ćaknut
Posts: 180
Joined: Fri Nov 14, 2003 7:11 am
Contact:

Re: hej...

Post by Kastic Goran »

Neznam dal bi to shvatio kao šalu ili nekako drugačije....možda bih zaista i mogao. :lol:
Post Reply